Woonboten hoeven niet aan dezelfde eisen als gewone huizen te doen

Gepubliceerd op: juni 26, 2017

Woonboten zijn nog steeds een populaire woonplek voor mensen. Sommige mensen vinden het heerlijk om aan het water te wonen of plat gezegd ‘in het water’. Mensen voelen zich sneller vrij doordat ze direct bij het water zijn en toch ook aan het land zitten. Je woont niet in de benauwde drukke stad of in het centrum van een dorp. Een woonboot moet ook echt geschikt voor je zijn. De een vind het verschrikkelijk terwijl de ander niks liever wil dan dat.

Er zijn verschillend woonplaatsen op het water, zo heb je:

  • Woonboten
  • Woonarken
  • Woonvilla’s
  • Woonschepen

Eisen woonboten

Een woonboot is iets anders dan een rijtjeshuis. Daarom gelden er ook andere regels voor woonboten dan voor huizen. Bij woonboten heeft de bewoner vaker vergunningen nodig. Deze vergunningen of regels kunnen over verschillende dingen gaan. Zo is ten eerste een vergunning nodig voor de ligplaats van de woonboot. Deze woonboot wordt als dit is goedgekeurd geplaatst op de gewenste plek. De ligplaats is de belangrijkste vergunning. Er mogen namelijk niet overal woonboten geplaatst worden. Veel andere woonboten worden geplaatst in grachten. Hier is het water rustig en heb je het stedelijke gevoel nog om je heen.

Andere vergunningen zijn de aanlegplaats vergunning. Als je als bewoner een pleziervaartuig hebt is het natuurlijk makkelijk om deze naast de woonboot te kunnen plaatsen. Hier moet ook een vergunning voor worden aangevraagd. Er kan niet zomaar naast het huis een boot worden geplaatst.

Als je niet goed weet of je woonboot op gekeurd gebied ligt kan er altijd contact opgenomen worden met de gemeente van het desbetreffende gebied.

Verschil eisen woonboten en huizen

Er is een duidelijk verschil aanwezig bij de eisen tussen een woonboot of een gewoon huis. Een woonboot wordt sinds kort ook gezien als een drijvend bouwwerk in plaats van een algemene woning. Er zijn ook nieuwe vergunningen en nieuwe eisen opgesteld waar een woonboot aan moet voldoen. Zo is er een algemene vergunning gemaakt door de Raad van State. Een omgevingsvergunning. Deze vergunning geldt voor de ligplaats of vervanging van de woonboot. Ook bij het verbouwen van een woonboot  hebben mensen een vergunning nodig. Vaak wordt hier een verhuisbedrijf bij ingeschakeld.

Bij huizen gelden hele andere regels. Daar maakt ligplaats niet uit omdat dit al geregeld is door de gemeente. Huizen mogen een niet te laag plafond hebben. Bij woonboten is dit wel toegestaan. Bij woonboten is het plafond sneller lager en kleiner. Hierdoor moet het interieur worden aangepast op de woonboot. Doordat het normale huisinterieur niet in een gewone woonboot past.

Op dit moment is alleen een omgevingsvergunning nodig. Maar eerder was er bij een verbouwing een verbouwvergunning nodig en bij elke verandering aan de woonboot een vergunning nodig.

Nieuwbouwwoonboten

De nieuwe regels die de regering heeft afgesproken gelden voor de nieuwbouwwoonboten. Dit gaat ook pas in vanaf 1 januari 2018.

Meer berichten

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

We dromen er allemaal wel van, een nieuwe keuken. Voor de een is dit makkelijker dan voor een ander. Een keuken uitzoeken kost namelijk tijd en veel geld. Wanneer je de keuze hebt gemaakt dat je een nieuwe keuken wilt is het ook belangrijk welke apparatuur je erin...

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

We kunnen allemaal wel kleur gebruiken in ons leven. Voor veel mensen is het moeilijk om het leven en huis van kleur te voorzien, zonder dat het te aanwezig is. Er zijn een aantal simpele manieren om je huis van kleur te voorzien. Een belangrijke kamer in huis is de...

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

In de naam Euonymus Japonicus wordt al enigszins verraden waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt. Dat is inderdaad Japan, het land van de rijzende zon. Omdat het klimaat daar koele winters kent is de Euonymus Japonicus zeer geschikt om ook in ons Hollandse...