Woonboten hoeven niet aan dezelfde eisen als gewone huizen te doen

Gepubliceerd op: juni 26, 2017

Woonboten zijn nog steeds een populaire woonplek voor mensen. Sommige mensen vinden het heerlijk om aan het water te wonen of plat gezegd ‘in het water’. Mensen voelen zich sneller vrij doordat ze direct bij het water zijn en toch ook aan het land zitten. Je woont niet in de benauwde drukke stad of in het centrum van een dorp. Een woonboot moet ook echt geschikt voor je zijn. De een vind het verschrikkelijk terwijl de ander niks liever wil dan dat.

Er zijn verschillend woonplaatsen op het water, zo heb je:

  • Woonboten
  • Woonarken
  • Woonvilla’s
  • Woonschepen

Eisen woonboten

Een woonboot is iets anders dan een rijtjeshuis. Daarom gelden er ook andere regels voor woonboten dan voor huizen. Bij woonboten heeft de bewoner vaker vergunningen nodig. Deze vergunningen of regels kunnen over verschillende dingen gaan. Zo is ten eerste een vergunning nodig voor de ligplaats van de woonboot. Deze woonboot wordt als dit is goedgekeurd geplaatst op de gewenste plek. De ligplaats is de belangrijkste vergunning. Er mogen namelijk niet overal woonboten geplaatst worden. Veel andere woonboten worden geplaatst in grachten. Hier is het water rustig en heb je het stedelijke gevoel nog om je heen.

Andere vergunningen zijn de aanlegplaats vergunning. Als je als bewoner een pleziervaartuig hebt is het natuurlijk makkelijk om deze naast de woonboot te kunnen plaatsen. Hier moet ook een vergunning voor worden aangevraagd. Er kan niet zomaar naast het huis een boot worden geplaatst.

Als je niet goed weet of je woonboot op gekeurd gebied ligt kan er altijd contact opgenomen worden met de gemeente van het desbetreffende gebied.

Verschil eisen woonboten en huizen

Er is een duidelijk verschil aanwezig bij de eisen tussen een woonboot of een gewoon huis. Een woonboot wordt sinds kort ook gezien als een drijvend bouwwerk in plaats van een algemene woning. Er zijn ook nieuwe vergunningen en nieuwe eisen opgesteld waar een woonboot aan moet voldoen. Zo is er een algemene vergunning gemaakt door de Raad van State. Een omgevingsvergunning. Deze vergunning geldt voor de ligplaats of vervanging van de woonboot. Ook bij het verbouwen van een woonboot  hebben mensen een vergunning nodig. Vaak wordt hier een verhuisbedrijf bij ingeschakeld.

Bij huizen gelden hele andere regels. Daar maakt ligplaats niet uit omdat dit al geregeld is door de gemeente. Huizen mogen een niet te laag plafond hebben. Bij woonboten is dit wel toegestaan. Bij woonboten is het plafond sneller lager en kleiner. Hierdoor moet het interieur worden aangepast op de woonboot. Doordat het normale huisinterieur niet in een gewone woonboot past.

Op dit moment is alleen een omgevingsvergunning nodig. Maar eerder was er bij een verbouwing een verbouwvergunning nodig en bij elke verandering aan de woonboot een vergunning nodig.

Nieuwbouwwoonboten

De nieuwe regels die de regering heeft afgesproken gelden voor de nieuwbouwwoonboten. Dit gaat ook pas in vanaf 1 januari 2018.

Meer berichten

Tips bij het verhuizen

Tips bij het verhuizen

Gaat u binnenkort verhuizen? Planning is de key! Zorg dat bepaalde spullen die op de verhuisdag nodig zijn, al in huis zijn en doe zoveel mogelijk voorwerk. In dit blogartikel geven wij de beste tips bij het verhuizen. Verhuistips Zorg dat u op tijd begint met...

Alles wat je moet weten over dakgrind aanbrengen

Alles wat je moet weten over dakgrind aanbrengen

In Nederland zijn er veel platte daken. Van schuur tot woning en opslag. Deze daken zijn vaak van kunststoffen gemaakt; welke slijten gedurende de jaren. Het aanbrengen van een grindlaag kan zorgen dat de slijtage minder snel gaat. Daarnaast beschermt grind op een dak...

5 redenen om te kiezen voor een ondergrondse afvalcontainer

5 redenen om te kiezen voor een ondergrondse afvalcontainer

Overweeg jij om een ondergrondse afvalcontainer aan te schaffen of te huren? Volkomen logisch dat je op zoek bent naar de voordelen van dit type container. In samenwerking met Afvalperscontainer.nl hebben wij de vijf grootste voordelen van een ondergrondse...