Wat is het verschil tussen BVO en VVO?

Gepubliceerd op: april 16, 2021

Als je op zoek gaat naar een geschikt kantoorpand voor je bedrijf, dan gaat dit niet altijd zonder slag of stoot. Daarnaast zijn er talloze termen die je tegenkomt waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Twee termen die je al snel tegen zult komen zijn BVO en VVO die je kunt berekenen aan de hand van een NEN 2580 meting. Wat houden deze termen in en wat is het verschil hiertussen?

VO: de basis

In beide termen komt het deel VO voor en dit staat voor vloeroppervlakte van bijvoorbeeld een kantoorpand. De oppervlakte wordt aangegeven in vierkante meters en toont de grootte van het gebouw of ruimte. Als je naar het gehele vloeroppervlak gaat kijken, kan dit ingedeeld worden in het bruto-vloeroppervlak (BVO) of het verhuurbare vloeroppervlak (VVO). 

Wat valt er onder het bruto-vloeroppervlak?

Als voor een pand het bruto-vloeroppervlak moet worden bepaald, dan vallen hier alle ruimtes onder. Dit betekent dus dat het trapgat of een liftschaft, maar ook een parkeerplaats meegenomen worden in de berekening. Wanneer het bruto-vloeroppervlak voor een buitenruimte wordt berekend, maakt men onderscheid tussen gebouwgebonden ruimtes die overdekt zijn en gebouwgebonden ruimtes die niet overdekt zijn.

Wat verstaat men onder het verhuurbare vloeroppervlak?

Bij het verhuurbare vloeroppervlak, oftewel VVO, wordt er gekeken naar het bruikbare vloeroppervlak van een ruimte. Een ruimte wordt als verhuurbaar bestempeld op basis van het vloeroppervlak dat ook echt gebruikt kan worden als kantoorruimte. Bij een VVO worden ruimtes als een trappenhuis of liftschaft dus buiten beschouwing gelaten. Ook parkeerruimte wordt hierin niet meegenomen. Ook ruimtes waar je niet kunt staan worden in deze berekening niet meegerekend. 

Hoe worden de BVO en de VVO berekend?

De BVO en VVO worden berekend door middel van een NEN2580 meting. Deze meting is de Nederlandse norm die gebruik wordt om de oppervlakte en inhoud van een gebouw te berekenen. Op deze manier moeten misverstanden en eventuele verschillen van interpretatie voorkomen worden. Naar aanleiding van een NEN 2580 meting ontvang je een officieel meetcertificaat waarmee je precies weet wat de oppervlakte van je gebouw is. 

Meer berichten

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

We dromen er allemaal wel van, een nieuwe keuken. Voor de een is dit makkelijker dan voor een ander. Een keuken uitzoeken kost namelijk tijd en veel geld. Wanneer je de keuze hebt gemaakt dat je een nieuwe keuken wilt is het ook belangrijk welke apparatuur je erin...

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

We kunnen allemaal wel kleur gebruiken in ons leven. Voor veel mensen is het moeilijk om het leven en huis van kleur te voorzien, zonder dat het te aanwezig is. Er zijn een aantal simpele manieren om je huis van kleur te voorzien. Een belangrijke kamer in huis is de...

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

In de naam Euonymus Japonicus wordt al enigszins verraden waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt. Dat is inderdaad Japan, het land van de rijzende zon. Omdat het klimaat daar koele winters kent is de Euonymus Japonicus zeer geschikt om ook in ons Hollandse...