Wat is het verschil tussen BVO en VVO?

Gepubliceerd op: april 16, 2021

Als je op zoek gaat naar een geschikt kantoorpand voor je bedrijf, dan gaat dit niet altijd zonder slag of stoot. Daarnaast zijn er talloze termen die je tegenkomt waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Twee termen die je al snel tegen zult komen zijn BVO en VVO die je kunt berekenen aan de hand van een NEN 2580 meting. Wat houden deze termen in en wat is het verschil hiertussen?

VO: de basis

In beide termen komt het deel VO voor en dit staat voor vloeroppervlakte van bijvoorbeeld een kantoorpand. De oppervlakte wordt aangegeven in vierkante meters en toont de grootte van het gebouw of ruimte. Als je naar het gehele vloeroppervlak gaat kijken, kan dit ingedeeld worden in het bruto-vloeroppervlak (BVO) of het verhuurbare vloeroppervlak (VVO). 

Wat valt er onder het bruto-vloeroppervlak?

Als voor een pand het bruto-vloeroppervlak moet worden bepaald, dan vallen hier alle ruimtes onder. Dit betekent dus dat het trapgat of een liftschaft, maar ook een parkeerplaats meegenomen worden in de berekening. Wanneer het bruto-vloeroppervlak voor een buitenruimte wordt berekend, maakt men onderscheid tussen gebouwgebonden ruimtes die overdekt zijn en gebouwgebonden ruimtes die niet overdekt zijn.

Wat verstaat men onder het verhuurbare vloeroppervlak?

Bij het verhuurbare vloeroppervlak, oftewel VVO, wordt er gekeken naar het bruikbare vloeroppervlak van een ruimte. Een ruimte wordt als verhuurbaar bestempeld op basis van het vloeroppervlak dat ook echt gebruikt kan worden als kantoorruimte. Bij een VVO worden ruimtes als een trappenhuis of liftschaft dus buiten beschouwing gelaten. Ook parkeerruimte wordt hierin niet meegenomen. Ook ruimtes waar je niet kunt staan worden in deze berekening niet meegerekend. 

Hoe worden de BVO en de VVO berekend?

De BVO en VVO worden berekend door middel van een NEN2580 meting. Deze meting is de Nederlandse norm die gebruik wordt om de oppervlakte en inhoud van een gebouw te berekenen. Op deze manier moeten misverstanden en eventuele verschillen van interpretatie voorkomen worden. Naar aanleiding van een NEN 2580 meting ontvang je een officieel meetcertificaat waarmee je precies weet wat de oppervlakte van je gebouw is. 

Meer berichten

Werkschoenen kopen: S1, S2, S3, S4 of S5?

Werkschoenen kopen: S1, S2, S3, S4 of S5?

Bij de aankoop van nieuwe werkschoenen is het onder meer belangrijk om te letten op de veiligheidsklasse waarbinnen deze vallen. Werkschoenen worden onderverdeeld over vijf van deze categorieën. Een professionele klusser kiest vaak voor een werkschoen uit categorie...

Enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp?

Enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp?

Heb je net een houtkachel aangeschaft en twijfel je nu of je een enkelwandige of een dubbelwandige kachelpijp nodig hebt?  Of je een enkelwandige of een dubbelwandige kachelpijp nodig hebt hang af van een aantal factoren. Hieronder leggen we kort uit wat het verschil...

Waarom kiezen voor led strips als verlichting?

Waarom kiezen voor led strips als verlichting?

Heb je wel eens overwogen om voor led strips te kiezen als je op zoek bent naar nieuwe sfeervolle verlichting? Met led strips kun je snel en eenvoudig een hele andere sfeer creëren voor je interieur. In dit artikel lees je welke mogelijkheden led strips bieden. ...