Voordelen van waterbedden

Gepubliceerd op: februari 16, 2018

 

Waterbedden zijn bedden, waarvan het matras is gevuld met een met water gevulde zak, meestal van PVC. Dit matras ligt vaak in een waterdichte opvangbak. De nieuwste waterbedden zijn van het softside type: in plaats van een ‘bak’ met harde rand wordt er een schuimrubberen rand toegepast. Daar overheen gaat dan weer een afneembare bekleding.

Voordelen van waterbedden

Waterbedden geven het lichaam een goede en gelijkmatige ondersteuning van het lichaam, en geven je het gevoel te zweven. Waterbedden zijn dus ideaal om lekker lang op te kunnen slapen, omdat het lichaam zo goed ondersteund wordt. Ook in ziekenhuizen worden waterbedden gebruikt, om te voorkomen dat patiënten die lang in bed moeten blijven, doorligplekken krijgen.

Hoe werkt een waterbed?

Na het vullen moet een waterbed goed ontlucht worden: anders komen er luchtbellen in, die zorgen voor een klotsend geluid. Er wordt een ontsmettingsmiddel aan het water toegevoegd, zodat er geen algen en bacteriën kunnen ontstaan in het water. Voorheen was dit een chemisch middel, nu is het er ook in een biologische variant.

Verder

Waterbedden moeten verwarmd worden, anders zijn ze te koud om op te slapen. Dat verwarmen kost energie, maar heeft ook vele voordelen. In de zomer zijn waterbedden lekker koel, in de winter kunt u ze behaaglijk warm maken.

Al dat water heeft een prijs: waterbedden zijn zwaar. Denkt u aan zo’n 300 kilogram voor een éénpersoons waterbed (waterbed plus slaper), tot aan 850 kilogram voor een tweepersoons waterbed. Dat is voor een waterbed plus twee personen. Uw woning moet dus wel voldoen aan de bouwvoorschriften, anders zou het gewicht te zwaar kunnen zijn.

Stabilisatie van waterbedden

Waterbedden moeten gestabiliseerd worden, anders zouden uw lichaam pas na langere tijd tot stilstand komen, als u zich bijvoorbeeld draait. Stabilisatie van waterbedden gebeurt door verschillende systemen: het compartimenteren met cilinders of kamers, met een zogenaamde ‘hydraulisch systeem’ of met speciale fibermatten. Zonder enige vorm van stabilisatie zou uw lichaam op een waterbed na 30 tot 90 seconden tot stilstand komen. Met 100 % stabilisatie ligt u in 0 tot 3 seconden stil; bij 80% stabilisatie ligt uw lichaam in 2 tot 10 seconden stil. Het is belangrijk om de juiste stabilisatie van waterbedden te vinden, want u moet het gevoel houden dat u ‘op water slaapt’, zonder dat u maar blíjft bewegen. Bekijkt u ook eens onze tips bij het kopen van een waterbed.

Meer berichten

Je interieur industrieel inrichten? 5 tips!

Je interieur industrieel inrichten? 5 tips!

Steeds meer huishoudens kiezen voor een stoer industrieel interieur in huis. Hoe kom je echter van je bestaande interieur naar een industriële woonstijl? Op deze pagina vind je vijf handige tips, die je hierbij op weg helpen. Wist je dat een industrieel interieur...

Multifunctioneel isoleren begint bij de muren

Multifunctioneel isoleren begint bij de muren

Wanneer we kijken naar geschikt isolatiemateriaal, houden we voornamelijk rekening met hoe goed het betreffende materiaal de warmte vasthoudt. Vaak heeft isolatie dan ook maar één doel: de temperatuur binnenshuis zo aangenaam mogelijk houden. Een ander belangrijk doel...

5 tips om je huis sneller (en beter) te verkopen

5 tips om je huis sneller (en beter) te verkopen

De verkoop van je woning is vaak best een tikkeltje spannend! Het is een plek waar je plezierig gewoond hebt en waarvan je hoopt dat een volgende bewoner er net zo gelukkig wordt. Daarbij hoop je dat de woning voor het juiste bedrag verkocht wordt. In sommige gevallen...