Verbouwen zonder vergunning mag dat?

Gepubliceerd op: oktober 12, 2018

Heeft u plannen om binnenkort te gaan verbouwen? Dan is het handig om te weten of u juist wel, of juist niet een vergunning moet aanvragen. Het zou vervelend zijn als u klaar bent met de verbouwing en dat u een brief krijgt van de gemeente, waarin staat dat u geen vergunning heeft aangevraagd. In dit artikel gaan we het hebben over de gevolgen die hangen aan het verbouwen zonder vergunning en over de verschillende soort gebouwen waar u rekening mee moet houden.

Zijn er gebouwen die je niet zomaar mag verbouwen zonder vergunning?

U heeft een aantal verbouwing vergunning nodig voor bepaalde gebouwen. U kunt denken aan het volgende:

  • Verbouwen van monumenten
  • Wijzigen van voorgevels
  • Veranderen van bepaalde constructies
  • Vergroten van bepaalde delen van de woning/aanbouw
  • Het toevoegen of samenvoegen van een woning
  • Als u gaat afwijken van het bestemmingsplan

Weet u niet helemaal zeker of een van de bovenstaande punten vallen onder uw verbouwing. Kijk dan op de website van de rijksoverheid. Hier kunt u online checken of u wel of niet een vergunning nodig heeft.

Zijn er gevolgen wanneer ik ga verbouwen zonder vergunning?

Wellicht heeft u het een keer meegemaakt. Iemand bij u in de buurt was bezig in de tuin met de verbouwing van een schuur, alleen had hij hier geen vergunning voor gekregen. Hierdoor liep hij het risico op een boete te krijgen. Sterker nog, er zijn genoeg voorbeelden waarbij de verbouwing al was gerealiseerd en dat het schuur alsnog moest worden afgebroken omdat ze geen vergunning hadden aangevraagd.

De gemeente kan soms erg streng zijn. Zo streng dat wanneer je de boete niet betaalt, ze eisen om het gebouw weer terug te brengen in oude staat. Deze kosten en de kosten die gemeente bijvoorbeeld gemaakt heeft aan administratie zijn dan voor uzelf.

Let op: boetes kunnen per gemeente verschillen!

Vraag een vergunning aan

We kunnen nu concluderen dat het verstandig is om na te gaan of u een vergunning moet aanvragen voor uw verbouwing. Dit voorkomt boetes en andere vervelende kwesties. Bij uw gemeente kunt u meer informatie aanvragen omtrent uw verbouwing. Goed om te weten is dat een vergunning aanvragen in Rotterdam soms kan verschillen met het aanvragen van een vergunning in Amsterdam. Dit heeft te maken met de verschillende panden en monumenten die afkomstig zijn uit de 17e eeuw. Denk aan de mooie grachtenpanden aan de Prinsengracht. Het verkrijgen van een vergunning is dan een stuk lastiger.

Benieuwd of u een vergunning nodig heeft voor uw aanstaande verbouwing? Neem contact op met uw gemeente!

Meer berichten

5 tips om je huis sneller (en beter) te verkopen

5 tips om je huis sneller (en beter) te verkopen

De verkoop van je woning is vaak best een tikkeltje spannend! Het is een plek waar je plezierig gewoond hebt en waarvan je hoopt dat een volgende bewoner er net zo gelukkig wordt. Daarbij hoop je dat de woning voor het juiste bedrag verkocht wordt. In sommige gevallen...

7 tips voor het creëren van dé perfecte thuiswerkplek

7 tips voor het creëren van dé perfecte thuiswerkplek

Het aantal thuiswerkers was al jaren aan het stijgen, echter heeft corona voor een extreme stijging gezorgd. Momenteel werkt dan ook een groot deel vanuit huis. Dat klinkt natuurlijk heerlijk, maar een goede thuiswerkplek is wel een must. Werken aan de keukentafel, op...

Waarop letten bij het kopen van een veilig traphekje?

Waarop letten bij het kopen van een veilig traphekje?

Waarop letten bij het kopen van een veilig traphekje? Lopen er jongere kinderen door je woning? In dat geval loont het om voor een traphekje te kiezen. Met een traphekje voorkom je dat je kinderen van de trap kunnen vallen, wanneer zij bijvoorbeeld vanuit hun bed op...