Verbouwen zonder vergunning mag dat?

Gepubliceerd op: oktober 12, 2018

Heeft u plannen om binnenkort te gaan verbouwen? Dan is het handig om te weten of u juist wel, of juist niet een vergunning moet aanvragen. Het zou vervelend zijn als u klaar bent met de verbouwing en dat u een brief krijgt van de gemeente, waarin staat dat u geen vergunning heeft aangevraagd. In dit artikel gaan we het hebben over de gevolgen die hangen aan het verbouwen zonder vergunning en over de verschillende soort gebouwen waar u rekening mee moet houden.

Zijn er gebouwen die je niet zomaar mag verbouwen zonder vergunning?

U heeft een aantal verbouwing vergunning nodig voor bepaalde gebouwen. U kunt denken aan het volgende:

  • Verbouwen van monumenten
  • Wijzigen van voorgevels
  • Veranderen van bepaalde constructies
  • Vergroten van bepaalde delen van de woning/aanbouw
  • Het toevoegen of samenvoegen van een woning
  • Als u gaat afwijken van het bestemmingsplan

Weet u niet helemaal zeker of een van de bovenstaande punten vallen onder uw verbouwing. Kijk dan op de website van de rijksoverheid. Hier kunt u online checken of u wel of niet een vergunning nodig heeft.

Zijn er gevolgen wanneer ik ga verbouwen zonder vergunning?

Wellicht heeft u het een keer meegemaakt. Iemand bij u in de buurt was bezig in de tuin met de verbouwing van een schuur, alleen had hij hier geen vergunning voor gekregen. Hierdoor liep hij het risico op een boete te krijgen. Sterker nog, er zijn genoeg voorbeelden waarbij de verbouwing al was gerealiseerd en dat het schuur alsnog moest worden afgebroken omdat ze geen vergunning hadden aangevraagd.

De gemeente kan soms erg streng zijn. Zo streng dat wanneer je de boete niet betaalt, ze eisen om het gebouw weer terug te brengen in oude staat. Deze kosten en de kosten die gemeente bijvoorbeeld gemaakt heeft aan administratie zijn dan voor uzelf.

Let op: boetes kunnen per gemeente verschillen!

Vraag een vergunning aan

We kunnen nu concluderen dat het verstandig is om na te gaan of u een vergunning moet aanvragen voor uw verbouwing. Dit voorkomt boetes en andere vervelende kwesties. Bij uw gemeente kunt u meer informatie aanvragen omtrent uw verbouwing. Goed om te weten is dat een vergunning aanvragen in Rotterdam soms kan verschillen met het aanvragen van een vergunning in Amsterdam. Dit heeft te maken met de verschillende panden en monumenten die afkomstig zijn uit de 17e eeuw. Denk aan de mooie grachtenpanden aan de Prinsengracht. Het verkrijgen van een vergunning is dan een stuk lastiger.

Benieuwd of u een vergunning nodig heeft voor uw aanstaande verbouwing? Neem contact op met uw gemeente!

Meer berichten

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

We dromen er allemaal wel van, een nieuwe keuken. Voor de een is dit makkelijker dan voor een ander. Een keuken uitzoeken kost namelijk tijd en veel geld. Wanneer je de keuze hebt gemaakt dat je een nieuwe keuken wilt is het ook belangrijk welke apparatuur je erin...

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

We kunnen allemaal wel kleur gebruiken in ons leven. Voor veel mensen is het moeilijk om het leven en huis van kleur te voorzien, zonder dat het te aanwezig is. Er zijn een aantal simpele manieren om je huis van kleur te voorzien. Een belangrijke kamer in huis is de...

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

In de naam Euonymus Japonicus wordt al enigszins verraden waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt. Dat is inderdaad Japan, het land van de rijzende zon. Omdat het klimaat daar koele winters kent is de Euonymus Japonicus zeer geschikt om ook in ons Hollandse...