Stel je huis veilig samen met de nieuwe Google Nest Hub

Gepubliceerd op: juni 28, 2019

Een veilige woning is een comfortabele woning. Dat kun je bereiken met veiligheidssloten, een alarmsysteem maar ook met home domotica. Dat is de combinatie van slimme apparaten en diensten die je vanaf iedere locatie kunt bedienen, die ook zelfstandig kunnen functioneren. Van de verwarming wat lager zetten als je de woning verlaat, tot aan de gordijnen sluiten wanneer donker wordt. En ook een melding sturen wanneer de beveiligingscamera een onverwachte handeling registreert in de tuin. Er zijn honderden apparaten en duizenden combinaties mogelijk, om de apparaten in jouw huis te bedienen gebruik je bij voorkeur een centrale domotica app. Is de nieuwe Google Nest Hub dé oplossing voor home control, of zijn er andere mogelijkheden die beter zijn?

Aan de slag met home domotica

Bij huisautomatisering zijn er twee primaire doelstellingen; als eerste de eenvoudige bediening van apparaten in huis, en als tweede het automatiseren van handelingen die plaatsvinden binnen én buiten de woning. Met home domotica kun je niet alleen de lampen dimmen via een domotica app op jouw mobiele apparaat, je kunt ook de centrale verwarming zelfstandig laten functioneren. Zo blijft de woning steeds op de juiste temperatuur met een minimum verbruik aan energie. Home control betekent meer controle over de woning, maar ook zeker meer standaard handelingen overlaten aan slimme apparaten. Om al deze apparaten centraal te bedienen heb je een ‘hub’ nodig, of een ‘bridge’ zoals de nieuwe Google Nest Hub.

Wat is de Google Nest Hub?

De Google Nest Hub is een soort tablet die voorzien is van een luidspreker en een 7” aanraakgevoelig scherm. Net zoals bij de reeds bekende Home serie slimme luidsprekers kun je ook dit systeem met spraak bedienen. Het grote verschil is het beeldscherm dat je meer informatie geeft, zodat je meer controle hebt over jouw smart home.

Andere Nest producten

De Home producten en Nest producten zijn samengevoegd onder Google Nest, de Hub is slechts één product in de serie. Hier zijn vier andere apparaten en home domotica toepassingen die Google aanbiedt.

  • Camera voor binnen of buiten: Er is een Nest indoor camera en outdoor camera, met afwijkende specificaties voor iedere toepassing.
  • Video deurbellen en slim slot: Je kunt de voordeur voorzien van een bel waar een camera is ingebouwd, je kunt de beelden draadloos bekijken op een apparaat dat in verbinding staat met het internet. Zo kun je op zolder of zelfs op vakantie zien wie er belt, en met deze mensen spreken zonder open te doen.
  • Zelflerende thermostaat: Nooit meer ruzie maken over de optimale temperatuur in huis, en nooit meer onnodig stoken als je weer eens vergeten bent de verwarming een graadje lager te draaien dankzij een zelflerende thermostaat.
  • Rookmelder: Dit is een heel slimme optie om de veiligheid in huis te verbeteren. Normale rookmelders laten een geluidssignaal horen, slimme rookmelders kunnen notificaties doorsturen naar gekoppelde apparaten, een alarm over de luidsprekers laten horen en zelfs de verlichting inschakelen om veilig de weg naar buiten te vinden.

 

Hoewel Google Nest producten uiteraard optimaal met elkaar samenwerken, kun je binnen home domotica ook producten van andere merken koppelen mits ze volgens dezelfde protocollen werken. Let bij aanschaf dus altijd goed op de koppeling met jouw bridge of hub.

Alternatieven voor Google

De Google Nest Hub is onlangs uitgekomen in Nederland, wanneer de officiële release in België zal volgen is nog niet bekend. Maar misschien zit je toch al niet te wachten op producten van dit merk, en kies je liever een alternatief. Hier zijn vier opties met de voornaamste plus- en minpunten:

  • Amazon: De Amazon Echo Show is een directe concurrent van de nieuwe Google Home Hub. Helaas werkt de spraakassistent Alexa (nog) niet in de Nederlandse taal. Er is een versie verkrijgbaar met een 10” scherm.
  • Facebook: Ook Facebook heeft een concurrerend product genaamd Portal from Facebook. Dit apparaat is in twee modellen verkrijgbaar en werkt ook weer op basis van de Alexa spraakassistent. Dit product is hier nog niet standaard leverbaar.
  • Apple: De Apple HomePod is de slimme luidspreker van Apple die werkt op basis van de Siri spraakassistent. Geen schermpje dus, maar dat is weer op te lossen met een iPad, iPhone of iPod. Interessant als je binnen het Apple ecosysteem zit, maar nog wel een beetje beperkt.
  • Somfy: Dit is de enige kandidaat die niet tot de grote media giganten behoort, een Frans bedrijf dat al heel wat slimme apparaten heeft gelanceerd. Het Somfy TaHoma systeem heeft nog geen eigen scherm, maar werkt wel gewoon samen met allerlei andere slimme apparaten via mobiele apparaten. Met de domotica app beschik je over volledige home control met bijvoorbeeld automatische raamdecoratie en garagedeuropeners van Somfy zelf, of koppel de Philips Hue lampen, Honeywell slimme thermostaat etc. Dit is zeker een interessante home domotica optie voor mensen die niet graag vastzitten aan één aanbieder.

Meer berichten

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

We dromen er allemaal wel van, een nieuwe keuken. Voor de een is dit makkelijker dan voor een ander. Een keuken uitzoeken kost namelijk tijd en veel geld. Wanneer je de keuze hebt gemaakt dat je een nieuwe keuken wilt is het ook belangrijk welke apparatuur je erin...

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

We kunnen allemaal wel kleur gebruiken in ons leven. Voor veel mensen is het moeilijk om het leven en huis van kleur te voorzien, zonder dat het te aanwezig is. Er zijn een aantal simpele manieren om je huis van kleur te voorzien. Een belangrijke kamer in huis is de...

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

In de naam Euonymus Japonicus wordt al enigszins verraden waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt. Dat is inderdaad Japan, het land van de rijzende zon. Omdat het klimaat daar koele winters kent is de Euonymus Japonicus zeer geschikt om ook in ons Hollandse...