Smart home? Deze 8 dingen kun je erop aansluiten

Gepubliceerd op: oktober 28, 2019

We staan op de grens van een nieuw tijdperk. Computers waren lange tijd losgekoppeld van ons ‘normale’ leven. We maakten gebruik van computers voor werk en hobby, door de opkomst van smartphones en tablets is de grens van computer en dagelijkse handelingen in huis vervaagd. Dit heeft geleid tot allerlei domotica toepassingen, ook wel smart home genoemd. Hardware en software wordt naadloos verweven met de woning. Neem een voorsprong met technologie die nu al verkrijgbaar is, en over enkele decennia compleet ingeburgerd zal zijn.

Tip: Hoewel een aantal smart home apparaten direct via een wifi signaal in huis werken, kun je met een centrale bridge zoals de Somfy TaHoma of de Google Nest Hub eenvoudiger smart home apparaten en diensten aan elkaar koppelen.

1. Lampen

Dit zal voor de meeste mensen de eerste kennismaking zijn met smart devices. Een lamp die van kleur verandert op commando, of automatisch aanspringt wanneer het donker wordt is een duidelijk zichtbaar voorbeeld van smart home technologie. Er is nog veel meer mogelijk dan een lamp dimmen. Zo kun je voorkeuze programma’s instellen zodat je kunt studeren, een film kunt gaan kijken of de woonkamer om kunt toveren tot een discotheek. En wanneer je van huis bent zorgen slimme lampen ervoor dat de woning bewoond lijkt te zijn.

2. Luidsprekers

Na verlichting staan slimme speakers voor velen op nummer 2. Ook geen verrassing, want Spotify of Apple Music door de hele woning bedienen is reuze handig, en die relatief compacte luidsprekers leveren tegenwoordig een indrukwekkend goed geluid dankzij de actieve speakers. De meest bijzondere vernieuwing is het integreren van spraakassistentie via microfoons en slimme assistenten zoals Google, Alexa en Siri. Lamp uit, muziek aan, of zoek een recept op voor verse guacamole. De Google en Apple assistenten verstaan ook Nederlands, en leren op den duur zelfs jouw accent te verstaan.

3. Thermostaat

Van zien en horen naar voelen, met een slimme thermostaat van bijvoorbeeld Nest of Honeywell. Zet de verwarming op een timer zodat je in de avond nooit meer vergeet om de verwarming omlaag te zetten, in de ochtend wordt jouw woning aangenaam voorverwarmd. En dat met een minimum aan energie waarmee slimme thermostaten ook duurzaam zijn. Ze leren na verloop van tijd het gedrag van de bewoners kennen zodat je nog zelden aan de knop hoeft te draaien. Je zit er warmpjes bij deze winter!

4. Elektrisch rolgordijn

Er zijn van die handelingen die we zonder erbij na te denken uitvoeren, zoals het openen en sluiten van de gordijnen. Wanneer je even een elektrisch rolgordijn in huis hebt hangen zul je nooit meer terug willen gaan. Gemotoriseerde raamdecoratie is een luxe die al snel onmisbaar blijkt te zijn. Het is ook een veilige oplossing, zo kun je in de avond jouw plissé gordijnen laten sluiten zonder dat je thuis bent. Een verduisterend elektrisch rolgordijn houdt in de zomer fel zonlicht buiten, en zal in de winter juist de warmte binnen houden.

5. Alarmsysteem

Over veiligheid gesproken, een slim alarmsysteem mag uiteraard ook niet ontbreken. Op welke wijze is een smart home alarmsysteem beter dan een traditioneel alarm? Nou, je kunt bijvoorbeeld een stil alarm instellen dat via een smartphone als notificatie wordt gestuurd. Je kunt bij een mogelijke inbraak alle verlichting in en rond de woning inschakelen. Geen inbreker die dan nog op de stoep blijft staan. Met een IP camera kun je ongure types ook vastleggen, de beelden bekijk op iedere locatie in de wereld. Dus ook wanneer je op vakantie bent kun je een oogje in het zeil houden.

6. IP deurbel camera

Hoor wie klopt daar kinderen? Ik zal eens even kijken op mijn deurbel camera app. Met een IP deurbel camera kun je vanaf de zolder, in de tuin of op je werk zien wie er voor de deur staat. Met de ingebouwde luidspreker kun je zelfs deze persoon aan de deur te woord staan zonder de deur te openen. Dit werkt via internet, je hoeft dus niet in de buurt van de deur te zijn. Dat is praktisch én veilig.

7. Garagedeuropener

Voor deze smart home accessoire heb je een speciale motor nodig die je aansluit op vrijwel iedere standaard garagedeur. Somfy levert dit soort producten, die universeel te monteren zijn. Je hebt er trouwens ook een garage voor nodig, maar dat spreekt voor zich. Zo sta je nooit meer in de stromende regen voor de deur, en dankzij de ingebouwde veiligheidsopties zal de deur stoppen met bewegen wanneer er een auto, fiets of spelend kind onder de deur dreigt te komen.

8. Sensoren

Als laatste kun je alle bovenstaande apparaten en nog veel meer uitbreiden met sensoren. Zo kun je beweging detecteren, geluid of het openen van een deur. Je kunt zelfs een windsensor installeren die jouw zonwering inklapt bij harde wind. Deze kleine ‘voelsprieten’ zullen jouw woning nog slimmer maken!

Meer berichten

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

Moderne apparatuur voor in je volgende keuken

We dromen er allemaal wel van, een nieuwe keuken. Voor de een is dit makkelijker dan voor een ander. Een keuken uitzoeken kost namelijk tijd en veel geld. Wanneer je de keuze hebt gemaakt dat je een nieuwe keuken wilt is het ook belangrijk welke apparatuur je erin...

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

Drie manieren om je woonkamer kleur te geven

We kunnen allemaal wel kleur gebruiken in ons leven. Voor veel mensen is het moeilijk om het leven en huis van kleur te voorzien, zonder dat het te aanwezig is. Er zijn een aantal simpele manieren om je huis van kleur te voorzien. Een belangrijke kamer in huis is de...

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

Verse Euonymus Japonicus haagplanten van de kweker

In de naam Euonymus Japonicus wordt al enigszins verraden waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt. Dat is inderdaad Japan, het land van de rijzende zon. Omdat het klimaat daar koele winters kent is de Euonymus Japonicus zeer geschikt om ook in ons Hollandse...