Huis voor 1 euro

Gepubliceerd op: september 10, 2020

Nieuw is het zeker niet, al sinds 2008 is het bekend dat je huizen kunt kopen voor maar één euro. Droom jij er van om op een vroege ochtend in de Italiaanse zon je verse tomaten te kopen op de markt, en als volgt op de terug weg even te stoppen voor een heerlijke espresso? Hier is je kans, in Italië zijn er een grote hoeveelheid huizen te koop voor maar één euro.

Verlaten dorpjes

Sommige dorpjes in Italië zijn helemaal leeg gelopen. Er zijn dorpjes die zelfs voor meer 50 procent leeg staan, en dit al 30 jaar lang. De oorzaak hiervan is dat er minder werk te vinden is in de buurt maar ook dat mensen overlijden. Als deze mensen geen testament of iets dergelijks hebben kan de gemeente ook niet verder.

De gemeente wil niet dat het dorpje nog verder leeg loopt en wil dit voorkomen. Vaak worden die dorpjes het aardse paradijs genoemd. Dit noemen ze zo door de omgeving, vaak liggen ze nog geen half uur rijden van het strand vandaan en is het vruchtbare grond. Ook zijn er veel bossen en bergen dat zorgt voor een prachtig uitzicht.

Opknapbeurt

Het klinkt wel heel romantisch, een huisje in Italië in een schattig dorpje in de omgeving van bergen en bossen. Maar helaas zit er een addertje onder het gras. Dit hadden we waarschijnlijk allemaal wel verwacht, het was ook te mooi om waard te zijn. Omdat sommige huizen al meer dan 30 jaar leegstaan, zijn ze vervallen. Alle huizen moeten dus dringend gerenoveerd worden. Bij het kopen van een huis zijn er een aantal afspraken die je maakt met de gemeente.

  • Als eerst koopt je het huis voor één euro, maar je moet beloven dat je het binnen 3 jaar zal opknappen.
  • Je betaald een borg, die borg krijg je pas terug als je je huis binnen die periode van 3 jaar hebt opgeknapt. Deze borg varieert tussen de €250 per maand 36 maanden lang of vooraf €5000.
  • Als laatst heb je een minimum bedrag die je moet besteden aan het opknappen van het huis. Dit bedrag is vaak rond een bedrag van €15.000.

Als eindstand kan je dus een huis hebben op een mooie locatie tussen bossen en natuurgebieden voor €15.001. Koopje toch?

Huis aan zee voor een euro

Is het de moeite waard

Je moet het verbouwen niet onderschatten. Sommige huizen zijn nog helemaal ingestort van een aardbeving die in de jaren 60 het dorpje trof. In sommige huisjes ligt het hele dak beneden op de vloer. In andere huisjes kan je niet eens veilig over de eerste etage lopen. Je bent natuurlijk niet verplicht om meer dan €15.000 te gebruiken voor de renovatie. Maar dit is wel zeker nodig. Je moet rekenen op ongeveer €1500 tot €2000 per vierkante meter.

De huizen verschillen per grootte, je hebt huizen van 40 vierkante meter maar ook van 150 vierkante meter. Het is verstandig om te kijken hoeveel geld je er voor over hebt om een huisje te renoveren.

Om een inschatting voor je te maken hoeveel een huisje van 120 vierkante meter kost om te renoveren is het minimaal €180.000, dit is een serieus bedrag. Zeker voor een locatie waar je nog geen zekerheid hebt of het blijft bestaan. Ook kan jou huisje die je voor een klein bedrag hebt gekocht duizenden euro’s belasting geheven worden.

En het verkopen van jou opgeknapte huisje zit er ook lang niet altijd in. Want wie wilt er nou in een verlaten dorp wonen?

Helaas kost het allemaal meer dan die ene euro en moet je goed afwegen of het allemaal wel waard is. En of het de investering waard is.

Voorkant van een huis in Italië voor maar 1 euro

Meer berichten

Toch maar niet zelf je betonvloer repareren bij schade

Toch maar niet zelf je betonvloer repareren bij schade

Wanneer er een scheur of zelfs een gat in de betonvloer van je woning of bedrijf zit, dan is het belangrijk om de schade te repareren. Ook bij lelijke vlekken op een betonvloer of aantasting van het betonoppervlakte is het aan te raden om de vloer te laten herstellen....

Hoe heerlijk is het om in luxe te leven!

Hoe heerlijk is het om in luxe te leven!

Wil je ook een wat luxer leven, maar wel voor een mooie prijs? Tegenwoordig kan dat gelukkig. Leven in luxe, met mooie spullen: wie wil dat nu niet? Een van de slimste manieren om jezelf te verwennen en luxer te leven, is door luxe woonaccessoires aan te schaffen. Wat...

Trapleuning bevestigen? Lees deze tips en tricks!

Trapleuning bevestigen? Lees deze tips en tricks!

Een trap is voor veel mensen niet compleet zonder een bijpassende trapleuning! Je kunt hierbij kiezen voor een klassieke houten trapleuning, maar bijvoorbeeld ook voor een model van kunststof of roestvrij staal. Het voordeel van een houten trapleuning is dat je deze...