Enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp?

Gepubliceerd op: april 16, 2021

Heb je net een houtkachel aangeschaft en twijfel je nu of je een enkelwandige of een dubbelwandige kachelpijp nodig hebt?  Of je een enkelwandige of een dubbelwandige kachelpijp nodig hebt hang af van een aantal factoren. Hieronder leggen we kort uit wat het verschil is maar we willen daarbij wel benadrukken om niet zelf een rookkanaal aan te gaan leggen, maar dit uit te besteden aan een expert.

Hoe kies je de rookgasafvoer van een houtkachel?

De brandstof die je gebruikt om te stoken is het belangrijkste om te bepalen wat voor afvoerkanaal je nodig hebt. Elke brandstof heeft namelijk een verschillende ontbrandingstemperatuur wat enorm belangrijk is voor je keuze in afvoerkanaal. 

De volgende vraag is wat voor kachel er wordt gebruikt, en waar deze in huis wordt geplaatst. En dan is er ook nog de vraag of de kachelpijp moet kunnen worden aangeraakt en of er veel condens ontstaat door de verbranding. 

Als we uitgaan van een houtkachel, dan bestaan er twee soorten: een open en een gesloten houtkachel. Wat houtkachels betreft maakt het niet zoveel verschil uit of de kachel open of gesloten is wat betreft de keuze voor een dubbelwandig of enkelwandig systeem. Hieronder beschrijven we de voor- en nadelen van beide systemen.

Een enkelwandig kachelpijp systeem

Het grote voordeel van een enkelwandig systeem is dat je meer rendement kunt halen uit je houtkachel. Enkelwandige kachelbuizen gebruik je nooit om door een buitenmuur heen te gaan. Meestal gebruik je een enkelwandig systeem om de kachel aan te sluiten op een schoolsteen of een ander bestaand rookkanaal in huis, of om een overgang te maken naar de volgende ruimte. Doordat een enkelwandig systeem niet is geïsoleerd geeft de kachelpijp extra warmte af in de ruimte.

Ook kiezen veel mensen binnenshuis voor een enkelwandig systeem omdat het er mooier en slanker uit ziet. 

Een dubbelwandig kachelpijp systeem

Dubbelwandige kachelpijpen zijn veiliger. Niet alleen is de buitenwand koeler waardoor het veiliger is de kachelpijp aan te raken, maar de aanwezige isolatie helpt ook om de afstand tot brandbaar materiaal verkleinen. Dat betekent dat de rook veilig naar buiten kan worden geleid door een gevel of een dak waarin zich brandbare materialen in kunnen bevinden. Een dubbelwandige kachelpijp wordt daarom vaak gebruikt voor of na een dubbelwandige gevel doorvoer of dakdoorvoer. Op Woodburner.nl vind je een ruim assortiment houtkachels, kachelpijpen en andere accessoires, waardoor je alles kunt bestellen om een houtkachel in huis of buitenshuis te installeren.

Meer berichten

Werkschoenen kopen: S1, S2, S3, S4 of S5?

Werkschoenen kopen: S1, S2, S3, S4 of S5?

Bij de aankoop van nieuwe werkschoenen is het onder meer belangrijk om te letten op de veiligheidsklasse waarbinnen deze vallen. Werkschoenen worden onderverdeeld over vijf van deze categorieën. Een professionele klusser kiest vaak voor een werkschoen uit categorie...

Wat is het verschil tussen BVO en VVO?

Wat is het verschil tussen BVO en VVO?

Als je op zoek gaat naar een geschikt kantoorpand voor je bedrijf, dan gaat dit niet altijd zonder slag of stoot. Daarnaast zijn er talloze termen die je tegenkomt waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Twee termen die je al snel tegen zult komen zijn BVO en VVO...

Waarom kiezen voor led strips als verlichting?

Waarom kiezen voor led strips als verlichting?

Heb je wel eens overwogen om voor led strips te kiezen als je op zoek bent naar nieuwe sfeervolle verlichting? Met led strips kun je snel en eenvoudig een hele andere sfeer creëren voor je interieur. In dit artikel lees je welke mogelijkheden led strips bieden. ...