Brandalarm installeren met smart home systeem

Gepubliceerd op: februari 5, 2020

Er wordt veel aandacht besteed aan inbraakbeveiliging in huis, daarmee kunnen externe dreigingen preventief aangepakt worden. Dat de meeste ongevallen in huis gebeuren wordt daarbij vaak over het hoofd gezien. Met huis domotica ofwel een smart home systeem kun je ook mogelijke gevaren binnenshuis tot een minimum beperken. Hoe dit werkt leggen we op deze pagina uit.

Brandgevaar mag niet onderschat worden

Hoewel je enge inbrekers het liefst buiten de deur wilt houden, is het een feit dat het aantal inbraken in zeven jaar tijd gehalveerd is. Dat is nog steeds de helft te veel, toch geeft het aan dat het probleem groter lijkt te zijn dan het is. Dit is met name te danken aan betere inbraakbeveiliging in huis. Criminelen zoeken daardoor een andere manier om hun slag te slaan, en laten woningen liever links liggen.

Er zijn in Nederland gemiddeld 6000 woningbranden per jaar met 600 gewonden en 30 doden. Naast vuur vormt met name rook een groot gevaar. Het vermindert het zicht, het kan de bewoners bedwelmen met alle gevolgen van dien. Toch zijn er nog veel woningen zonder brandalarm. En dat kleine apparaatje kan levens redden. Wanneer er wel brandmelders aanwezig zijn is het zaak om de werking hiervan met enige regelmaat te testen. Naast de batterij zal de detectie filter na pakweg vijf jaar op zijn, en dient het brandalarm vervangen te worden. Een brandmelder is niet hetzelfde als een koolmonoxide melder. Met name in woningen met een open haard en schoorsteen mogen deze melders ook zeker niet ontbreken.

Beginnen met huis domotica

Voordat je naar de bouwmarkt stormt om een karretje vol brandmelders te kopen willen we een meer moderne vorm van brandbeveiliging noemen; huis domotica. Dit wordt ook wel smart home genoemd, het staat voor alle soorten hardware en software die verschillende zaken in en rond de woning kunnen regelen. Denk aan lampen met lichtsensoren, thermostaten die zelflerend functioneren of een digitale assistent die jouw favoriete muziek afspeelt. Wist je dat deze spraakassistent in combinatie met een slim brandalarm je ook op de hoogte kan stellen van brand in huis? En dat is slechts het begin van huis domotica voor beveiliging.

Apparaten en diensten aan elkaar koppelen

Een slim brandalarm installeren is niet zo ingewikkeld. Je monteert dit apparaat aan het plafond op de meest risicovolle plekken zoals in de keuken. Het verschil met een standaard brandmelder is de koppeling met het centrale draadloze netwerk in huis. Een standaard wifi router kan al voldoende zijn, maar een bridge zoals de Somfy Tahoma of de Google Nest hub biedt meer mogelijkheden. Wanneer de apparaten gekoppeld zijn kun je instellen hoe slimme apparaten met elkaar zullen communiceren. Stel, er is brand in huis. Het brandalarm treedt in werking en laat een luid signaal horen. Ook wordt er een melding gestuurd naar de smartphones en tablets van ieder gezinslid, ook wanneer deze van huis zijn. Het is mogelijk om in de nacht direct alle verlichting in huis in te schakelen, en wanneer er smart locks op de deuren geïnstalleerd zijn kunnen deze sloten direct ontgrendeld worden. Zo hoef je in alle haast niet naar de sleutel te zoeken. Alle slimme functies die normaal gesproken comfort bieden in huis, zullen nu hun steentje bijdragen om alle gezinsleden naar een veilige plek te brengen.

Dit soort automatisering kan heel ver doorgetrokken worden. Is er iemand in huis met een gehoorbeperking? Laat de lampen direct rood kleuren wanneer het brandalarm afgaat. Schakel alleen de lampen in die een veilige route naar buiten aanwijzen, zodat kinderen precies weten waar ze heen moeten gaan. Naast slimme hardware en software is het uiteraard ook van belang om de alarmprocedure door te spreken en periodiek te testen. Technologie kan veel betekenen, uiteindelijk zijn het de mensen die actie moeten ondernemen.

Koppeling met inbraakbeveiliging in huis

Zoals gezegd daalt het aantal inbraken in huis ieder jaar, en dat is een goed teken. Wanneer je niet zorgt voor inbraakbeveiliging in huis loop je wel steeds meer risico dat je zelf aan de beurt bent. Als de buren hun zaakjes netjes op orde hebben, dan spreekt het voor zich dat je zelf een keer aan de beurt bent. Wanneer je dus de woning gaat beveiligen doe je er goed aan om binnen en buiten direct aan te pakken. Denk aan een beveiligingscamera buiten, of om te beginnen verlichting die inschakelt bij detectie van beweging. Veiligheid in huis en buiten gaan vaak samen. Ook hier geldt weer dat je op afstand de woning in de gaten kunt houden, en waar nodig direct actie kunt ondernemen. Zo zul je met meer rust en minder angst genieten van je woning én van elkaar.

Meer berichten

De beste verhuistips

De beste verhuistips

Bij een verhuizing komen er een heleboel zaken kijken. Het is meer dan alleen dozen inpakken, de deur achter je in het slot trekken en de nieuwe woning betrekken. Om het één en ander overzichtelijk te laten verlopen zodat je zonder stress op weg gaat naar de nieuwe...

Stapelblokken van beton

Stapelblokken van beton

Betonnen stapelblokken bieden eindeloze mogelijkheden voor in bijvoorbeeld je tuin of erf. Stapelblokken zijn grote rechthoekige betonnen blokken waarmee je bijvoorbeeld tuinmuurtjes, afscheidingen of borders mee kan maken. Je kunt ze in vele maten en kleuren vinden....

Schapenvacht in uw huis

Schapenvacht in uw huis

Een schapenvacht geeft een extra, toegevoegde waarde aan uw interieur zonder dat u daarvoor een ruim budget nodig hebt, bekijk hier het assortiment schapenvachten. Let wel, het gaat hier om een schapenvacht die rechtstreeks van eigen schapen wordt afgeschoren. Tien...