5x waarom een bouwkundige keuring een slimme keuze is

Gepubliceerd op: mei 18, 2021

Als je op het punt staat om een huis te kopen of verkopen zijn er een behoorlijk aantal dingen waar je op moet letten, en dit is een verantwoordelijkheid die de koper en verkoper samen dragen. Een verkoper heeft een mededelingsplicht, dat wil zeggen dat hij gebreken waar hij vanaf weet moet melden aan de koper. Die plicht gaat echter niet verder dan de gebreken die hem redelijkerwijs bekend konden zijn, voor de rest ben je als koper verantwoordelijk voor wat je koopt. Wil je na de aankoop niet voor onverwachte gebreken komen te staan? Laat een bouwkundige keuring uitvoeren.

1. Weten waar je aan toe bent

Na een bouwkundige keuring heeft het huis waar je je oog op hebt laten vallen geen verrassingen meer voor je. De woning wordt op meer dan 400 punten gecontroleerd; van fundering tot schoorsteen. Hierdoor krijg je een heel accuraat plaatje van hoe de woning ervoor staat en waar je aan toe bent.

2. Onderhandelingen

Een bouwkundige keuring kan je als koper helpen in de onderhandelingen. Als bij zo’n keuring een aantal kostbare gebreken aan het licht komen kun je met de verkoper in onderhandeling treden over het verlagen van de verkoopprijs of het repareren van de gebreken voordat je tot de koop over gaat. 

3. Bespaar later

Door nu geld uit te geven aan een bouwkundige keuring kun je jezelf behoorlijk wat besparen later. Ter vergelijking: een complete keuring kost rond de €300,-, terwijl het vervangen van je fundering (een onzichtbaar probleem waar de verkoper niets vanaf hoeft te weten) gemiddeld tussen de €50.000,- en €100.000,- kost.

4. Als verkoper

Ook als verkoper loont het om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voordat je de woning te koop zet. Op deze manier weet je precies wat jouw positie tijdens het verkoopproces en word je niet geconfronteerd met onverwachte gebreken die je een lagere verkoopprijs of een langer verkooptraject opleveren.

5. Als makelaar

Als makelaar wil je duurzame relaties opbouwen met je klanten. Je wilt dat ze tevreden zijn. Niet alleen omdat dat je voldoening geeft als makelaar, maar ook omdat de tevreden klanten weer bij jou aankloppen bij een toekomstige verhuizing. Ook voor makelaars is het dus handig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voor, of aan te raden bij, je klanten.

Bron: Huiskeur.nl

Meer berichten

Wanneer kiezen voor renovatiesloop?

Wanneer kiezen voor renovatiesloop?

In bepaalde gevallen loont het om te verhuizen naar een ander huis, maar je kunt ook kiezen om je huidige woning te renoveren middels renovatiesloop. Hierbij wordt niet heel het pand gesloopt, maar slechts enkele delen daarvan zodat het huis kan worden gerenoveerd....

Waarom kiezen voor glas-glas zonnepanelen?

Waarom kiezen voor glas-glas zonnepanelen?

Het kopen van zonnepanelen is een zeer verstandig idee, zeker als je kiest voor de modernste zonnepanelen op de markt: glas-glas zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen worden met de tijd mee populairder vanwege de vele voordelen, maar wat zijn nou eigenlijk de...

Werkschoenen kopen: S1, S2, S3, S4 of S5?

Werkschoenen kopen: S1, S2, S3, S4 of S5?

Bij de aankoop van nieuwe werkschoenen is het onder meer belangrijk om te letten op de veiligheidsklasse waarbinnen deze vallen. Werkschoenen worden onderverdeeld over vijf van deze categorieën. Een professionele klusser kiest vaak voor een werkschoen uit categorie...